Вирішення спорів у сфері інтелектуальної власності

#

У бізнесі важливе значення мають так звані нематеріальні активи, а саме об’єкти інтелектуальної власності. Під поняттям інтелектуальна власність мається на увазі авторське й патентне право, суміжні права, право на маркетингові позначення. Все це важливі складові конкурентної боротьби в підприємницькій сфері. Для суб’єктів господарювання ефективний правовий захист інтелектуальної власності – одна з найважливіших умов успішного позиціювання на ринку та зростання прибутку.

Наші фахівці переконані в необхідності обов’язкового проведення превентивних заходів щодо захисту інтелектуальної власності. Проте ми безперечно готові надати юридичну допомогу у випадках, коли проблема вже існує. Вирішення спорів у сфері інтелектуальної власності за участю юристів нашої команди дає змогу використовувати всі перспективні варіанти дій, щоб вийти із ситуації з найменшими втратами та з можливою вигодою.

Завдання юриста у сфері інтелектуальної власності

Спектр питань, з якими працює фахівець цієї спеціалізації, доволі широкий. Це можуть бути оскарження рішень Укрпатенту щодо реєстрації об’єктів інтелектуальної власності, вирішення конфліктів, пов’язаних з порушенням виключного права на торговельну марку, а також визнання певних ситуацій недобросовісною конкуренцією.

Успішний адвокат з інтелектуальної власності повинен володіти знаннями як сфери національного законодавства, так і міжнародного права. Вирішальним чинником у роботі такого спеціаліста є досвід претензійно-позовної роботи у сфері інтелектуальної власності, представництво інтересів клієнта в судах, арбітражах, інших релевантних установах, в яких розглядають спори.

Фахівці нашого Адвокатського об’єднання володіють професійною компетенцією в сфері інтелектуальної власності, а тому можуть повною мірою забезпечити необхідну підтримку для клієнта, незалежно від ступеня складності проблеми.

Адвокат у сфері інтелектуальної власності всебічно оцінює проблему, для того щоб визначити найменш витратні шляхи вирішення спору. У першу чергу адвокат розглядає можливість позасудового врегулювання. У випадку, коли вирішення проблеми в позасудовому порядку визнається нерезультативним, наш фахівець готує матеріали для подання позову до суду.

Допомога адвоката для вирішення спорів у сфері інтелектуальної власності в судах та державних органах

Доволі часто фахівці нашого Адвокатського об’єднання для врегулювання спорів використовують так звану неюрисдикційну форму захисту. У такому випадку мова йде про надсилання правовласником повідомлень порушнику, про переговори та інші самостійні дії з відстоювання своїх прав та інтересів. Проте буває й так, що досягти бажаного результату не вдається, тож тоді доводиться розглядати інші шляхи вирішення проблеми.

Іноді адвокат звертається до державних контролюючих органів, наприклад до Антимонопольного комітету або в Державну фіскальну службу. Такі заходи кваліфікуються як адміністративний порядок вирішення спору.

Окрім того, слід зауважити, що вирішення спорів у сфері інтелектуальної власності в судах та державних органах іноді супроводжується небажаним розголосом. У випадках, коли необхідна конфіденційність, а сторони спору бажають заощадити час, використовуються різні варіанти посередництва. Доволі часто для вирішення спору залучають нейтрального посередника – медіатора, який має експертні знання та авторитет в конкретній галузі.

Також альтернативою судовому розгляду в цій категорії спорів є звернення до третейського суду або міжнародного комерційного арбітражу. Проте захист порушених прав у сфері інтелектуальної власності не завжди можна реалізувати таким шляхом. Закон «Про третейські суди» від 11.05.2004 визначає перелік неарбітрабельних спорів, куди належать деякі категорії спорів щодо прав інтелектуальної власності. У третейських судах не розглядаються спори щодо реєстрації інтелектуальної власності, дії патентів / свідоцтв, комерційної таємниці тощо.

При захисті прав інтелектуальної власності адвокат через суд вирішує такі питання:

  • зупинення пропуску через митницю України продукції, якщо імпорт або експорт її проходить з недотриманням прав інтелектуальної власності;
  • вилучення матеріалів чи устаткування, що використовуються для випуску товарів з порушенням прав інтелектуальної власності;
  • вилучення з обігу продукції, що випущена з порушенням прав інтелектуальної власності.
  • вживання заходів щодо запобігання правопорушенню;
  • отримання рішення про відшкодування збитків внаслідок порушення прав інтелектуальної власності.

Іноді відновлення порушених прав інтелектуальної власності через суд передбачає публікацію в засобах ЗМІ відомостей про вчинення їх порушення.

Захист прав інтелектуальної власності базується на застосуванні норм матеріального права: Цивільного кодексу України, Кримінального кодексу України, Кодексу України про адміністративні правопорушення, а також на використанні положень процесуальних кодексів. Зокрема, захист прав інтелектуальної власності через суд регламентується статтею 432 Цивільного кодексу України.

Відповідальність за порушення прав інтелектуальної власності

Залежно від особливостей конкретної ситуації може наставати цивільно-правова, адміністративна або кримінальна відповідальність. Згідно зі статтею 21-2 КУпАП за порушення прав на об’єкт інтелектуальної власності передбачений штраф від 10 до 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно випущеної продукції або відповідного устаткування.

Як зазначено у статті 176 ККУ, за порушення авторського права й суміжних прав передбачений штраф в розмірі від 200 до 1000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або виправні роботи чи позбавлення волі строком до 2 років.

Якщо ваші інтелектуальні права порушені, радимо звернутися до нашого адвоката. Інтелектуальна власність – це ваш цінний актив і ризикувати ним не варто!

Виникли питання?Залишіть свій номер і ми вам обов'язково зателефонуємо
Наша команда
Дякую!Ми зв’яжемось з Вами найближчим часом!
Дізнайтеся, що потрібно для перерахунку вашої військової пенсії
Отримайте точний розрахунок на скільки збільшиться ваша військова пенсія:
Отримайте точний розрахунок на скільки збільшиться ваша військова пенсія: