Реєстрація об’єктів інтелектуальної власності

#

Ви творча людина й створили у власних чи певних комерційних цілях твір чи склали музику, виготовили будь-який продукт у вигляді комп’ютерної програми, сайту – відповідно, ваша діяльність призвела до створення якісно нових, невідомих раніше духовних чи матеріальних цінностей.

Безперечно, саме ви маєте права на створені твори, адже головне правило захисту авторського права полягає в тому, що воно виникає в момент створення твору автоматично і триває безстроково (немайнове право) або довічно і ще 70 років від дня смерті автора (майнове право), згідно із Законом України «Про авторське право та суміжні права».

Більше 130 років авторські права захищає Бернська конвенція про охорону літературних і художніх творів. Однак безліч авторів, наприклад журналістів, неодноразово ставали жертвами порушення авторських прав, бо тексти їхніх робіт «привласнювали» конкуренти.

Відповідно процедура доведення та захисту авторства в такому випадку була і залишається дієвою лише через суд, що є не зовсім просто та швидко.

Задля уникнення спорів, радимо зареєструвати свої авторські права. Результат авторської праці реєструє спеціальний орган – Укрпатент.

Процедура реєстрації авторського права на твір

Для державної реєстрації авторського права на твір автору або довіреній особі необхідно подати такий пакет документів:

  • заяву, складену українською мовою за формою, що затверджена Мінекономіки;
  • примірник твору (оприлюднений чи неоприлюднений) у матеріальній формі;
  • документ, що свідчить про факт і дату оприлюднення твору;
  • документ про сплату збору за підготовку до реєстрації авторського права на твір або копія документа, що підтверджує право на звільнення від сплати збору;
  • документ про сплату державного мита за видачу свідоцтва або копія документа, що підтверджує право на звільнення від сплати мита за видачу свідоцтва. Зазначений документ подається до Національного органу інтелектуальної власності після одержання заявником рішення про реєстрацію авторського права на твір;
  • довіреність, оформлену в установленому порядку, якщо заявка від імені автора або його спадкоємця подається довіреною особою, або копію довіреності, засвідченої відповідно до законодавства;
  • документ, що засвідчує перехід у спадщину майнового права автора (якщо заявка подається спадкоємцем автора);
  • інші документи згідно з переліком, наведеним у пунктах 8, 9 і 10  Порядку державної реєстрації авторського права і договорів, які стосуються права автора на твір, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2001 р. № 1756.

Протягом двох місяців з дати подання відповідних документів заявник отримує свій охоронний документ – свідоцтво про реєстрацію авторського права на твір, яке буде містити відомості про твір та його автора.

Крім того, при реєстрації відбувається ще й депонування – передача примірника на зберігання. Датою реєстрації авторського права на твір буде дата занесення відомостей про реєстрацію до Державного реєстру свідоцтв про реєстрацію авторського права на твір.

Виникли питання?Залишіть свій номер і ми вам обов'язково зателефонуємо
Наша команда
Дякую!Ми зв’яжемось з Вами найближчим часом!
Дізнайтеся, що потрібно для перерахунку вашої військової пенсії
Отримайте точний розрахунок на скільки збільшиться ваша військова пенсія:
Отримайте точний розрахунок на скільки збільшиться ваша військова пенсія: