Захист честі, гідності, ділової репутації

#

Статтею 3 Конституції України визначено, що людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Стаття 28 Конституції України закріплює право кожного на повагу до його гідності та забороняє застосовувати покарання або поводження, що принижує гідність людини. Згідно зі статтею 68 Конституції України обов’язок кожного неухильно додержуватися Конституції та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей.

Чинне законодавство України не дає визначень понять честь, гідність чи ділова репутація, оскільки вони є морально-етичними категоріями й одночасно особистими немайновими правами, яким закон надає значення самостійних об’єктів судового захисту.

Честь – це позитивна соціальна оцінка особи в очах її оточення, яка ґрунтується на відповідності її діянь (поведінки) загальноприйнятим уявленням про добро і зло. З цим словом пов’язана оцінка суспільством моральних та інтелектуальних особливостей людини.

Гідність – це та цінність людини, якої вона набуває і яку зберігає в суспільстві. Це усвідомлення людиною факту, що вона володіє не зганьбленими моральними та інтелектуальними якостями.

Ділова репутація фізичної особи – це набута особою суспільна оцінка її ділових і професійних якостей при виконанні нею трудових, службових, громадських чи інших обов’язків. Це немайнове благо, яке підлягає захисту законом.

Ділова репутація юридичної особи – це оцінка її підприємницької, громадської, професійної чи іншої діяльності, яку здійснює така особа як учасник суспільних відносин.

Способи захисту честі, гідності і ділової репутації

Фізична чи юридична особа, особисті немайнові права якої порушено внаслідок поширення про неї недостовірної інформації, має право на відповідь, а також на спростування цієї інформації відповідно до статей 94 та 277 Цивільного кодексу України.

Інформація, яка не відповідає дійсності або викладена неправдиво, тобто містить відомості про події та явища, яких не існувало взагалі або які існували, але відомості про них не відповідають дійсності (неповні або перекручені) вважається недостовірною інформацією.

Способами захисту честі, гідності чи ділової репутації від поширення недостовірної інформації є:

  • Нематеріальні – право на відповідь та спростування недостовірної інформації. Постраждала сторона має право на спростування неправдивої інформації в тому джерелі, де вона була опублікована або представлена в іншому вигляді (разом зі спростуванням часто публікуються вибачення порушника);
  • Матеріальні – вимоги про відшкодування збитків та моральної шкоди. Громадяни, які постраждали, мають право на матеріальну компенсацію разом з публічними вибаченнями.

Вибір конкретного методу залежить від бажання клієнта АО «Аксіома+».

Що входить до складу правопорушення і може бути підставою для задоволення позову в суді?

Юридичним складом правопорушення є сукупність таких обставин:

  1. Поширення інформації, тобто доведення її до відома хоча б одній особі у будь-який спосіб;
  2. Поширена інформація стосується певної фізичної чи юридичної особи, тобто позивача;
  3. Поширення недостовірної інформації, тобто такої, яка не відповідає дійсності;
  4. Поширення інформації, що порушує особисті немайнові права, тобто або завдає шкоди відповідним особистим немайновим благам, або перешкоджає особі повно і своєчасно здійснювати своє особисте немайнове право.

Що слід розуміти під поширенням інформації?

  • Надання неправдивої інформації представникам ЗМІ: опублікування її в пресі, передавання по радіо, телебаченню чи з використанням інших засобів масової інформації;
  • Поширення інформації в мережі інтернет чи з використанням інших засобів телекомунікаційного зв’язку;
  • Передача неправдивих відомостей в фільмах художнього і документального напрямку;
  • Вивішування (демонстрація) в громадських місцях плакатів, гасел, інших творів;
  • Розповсюдження серед людей листівок;
  • Викладення в характеристиках, заявах, листах, адресованих іншим особам;
  • Поширення неправдивої інформації серед ділових партнерів, близьких друзів і родичів;
  • Повідомлення в публічних виступах, в електронних мережах, а також в іншій формі хоча б одній особі.

Перелік послуг АО «Аксіома+» у сфері захисту честі, гідності та ділової репутації:

  • Комплексний аналіз та обрання ефективних способів захисту порушених інтересів в позасудовому порядку;
  • Збирання доказів, які доводять факт приниження честі, гідності та ділової репутації у разі поширення недостовірної чи неправдивої інформації;
  • Підготовка вимоги про видалення чи спростування недостовірної або неправдивої інформації;
  • Підготовка позовної заяви та представництво інтересів у суді про захист честі, гідності, ділової репутації особи та відшкодування моральної шкоди;
  • Представництво інтересів особи на стадії виконання рішення про захист честі гідності ділової репутації та відшкодування моральної шкоди.
  • Допомога в отриманні відшкодування;
  • Юридичний контроль реалізації судового рішення.

Виникли питання?Залишіть свій номер і ми вам обов'язково зателефонуємо
Наша команда
Дякую!Ми зв’яжемось з Вами найближчим часом!
Дізнайтеся, що потрібно для перерахунку вашої військової пенсії
Отримайте точний розрахунок на скільки збільшиться ваша військова пенсія:
Отримайте точний розрахунок на скільки збільшиться ваша військова пенсія: