Захист прав та інтересів свідка

#

Свідок – це фізична особа, якій відомі або можуть бути відомі обставини, що підлягають доказуванню під час кримінального провадження, і яка викликана для давання показань (стаття 65 КПК України). З метою надання свідчень таку особу можуть викликати до суду.

Доволі часто в суді трапляються ситуації, коли свідки різко змінюють свої покази. На практиці це відбувається так: слідчий записує пояснення в процесуальний документ, керуючись матеріалами справи, які в нього є, а свідок, не усвідомлюючи всієї значущості цього процесуального документа, підписує його, навіть не розібравшись з поясненнями, які замість нього написав слідчий. У такому випадку слідчий, скориставшись необізнаністю свідка, може записувати в протокол відомості, які йому необхідні (вигідні) для того, щоб в подальшому «сфабрикувати» справу або вчинити інші дії, які порушать права свідка.

Якщо ви зіткнулися з ситуацією, коли вас викликають для давання показань як свідка, не варто недооцінювати цю подію, оскільки на свідка, відповідно до вимог кримінально-процесуального кодексу України, покладені конкретні обов’язки, у разі невиконання яких його може бути притягнуто до кримінальної відповідальності. До таких обов’язків, зокрема, входить відмова від давання показань або ж давання завідомо неправдивих показань.

Отже, якщо ви отримали повістку в суд або повістку від органів слідства, в якій вас викликають в ролі свідка, необхідно терміново звернутися до адвоката та здійснювати візит на такі події виключно з ним.

На практиці дуже часто трапляються ситуації, коли особу допитують як свідка, а після того, як зібрані необхідні показання, їй змінюють процесуальний статус на підозрюваного. Тобто показання, які були надані особою, спрямовуються проти неї самої. Так відбувається, зокрема, через необізнаність особи, яку викликають.

Під час допиту свідок може отримувати вказівки та консультації адвоката, пов’язані з відповіддю на спірні питання. Окрім того, адвокат не дасть слідчому порушити права особи, адже доволі часто такі процесуальні дії проводяться з порушенням вимог чинного законодавства, а необізнана особа не звертає на це уваги. Також після проведення допиту адвокат може надавати пояснення, які обов’язково повинні бути долучені до матеріалів справи.

Окремо слід звернути увагу на категорію осіб, які, відповідно до законодавства, не можуть бути допитані як свідки:

  • цивільний позивач, цивільний відповідач, представник потерпілого, юридична особа, якої стосується діловодство та ін.;
  • адвокати, чиї відомості є адвокатською таємницею;
  • нотаріуси, чиї відомості є нотаріальною таємницею;
  • працівники медичних установ, чиї відомості є медичною таємницею, що стосується  захворювань особи, її медоглядів, особистого та інтимного життя;
  • священнослужителі, чиї відомості були отримані під час сповіді;
  • журналісти, чиї відомості є інформацією, яка не підлягає розголошенню;
  • присяжні і судді;
  • особи, які брали участь при укладенні мирової угоди в кримінальному діловодстві;
  • особи, щодо яких застосовані засоби безпеки;
  • особи, які мають право дипломатичної недоторканності або співробітники дипломатичних відомств (без згоди цього відомства).

Підсумовуючи вищевикладене, ми наполегливо рекомендуємо вам звертатися до адвоката у випадках, коли вас викликають до суду або до інших органів як свідка. Супровід фахівців Адвокатського об’єднання «Аксіома+» не дасть вам зазнати утиску своїх прав  через незаконні дії посадових осіб. Проте якщо ви все ж таки вирішили самостійно відвідати таку подію, зверніть увагу на нюанси, що зазначенні у цій статті, адже описані практичні ситуації можуть послугувати для вас певним базисом і стати у пригоді.

Виникли питання?Залишіть свій номер і ми вам обов'язково зателефонуємо
Наша команда
Дякую!Ми зв’яжемось з Вами найближчим часом!
Дізнайтеся, що потрібно для перерахунку вашої військової пенсії
Отримайте точний розрахунок на скільки збільшиться ваша військова пенсія:
Отримайте точний розрахунок на скільки збільшиться ваша військова пенсія: