Адвокат у справах щодо примусового застосування заходів медичного або виховного характеру

#

Примусові заходи медичного характеру – це заходи кримінально-правового характеру, які мають відношення до здійснення певного злочину.

Відповідно до чинного законодавства, головним суб’єктом таких заходів є фізична особа, яка досягла віку для настання кримінальної відповідальності, але вважається неосудною в результаті психічних відхилень. З огляду на це, до такої особи застосовують окремі заходи кримінально-правового характеру для забезпечення захисту іншим громадянам.

Як зазначено в статті 92 Кримінального кодексу України, примусовими заходами вважається призначення амбулаторної психіатричної допомоги людині, яка скоїла суспільно-небезпечні дії. Це необхідно для проведення примусового курсу лікування, а також для того, щоб порушник не продовжив здійснювати схожі дії.

Відповідно до статті 93 Кримінального кодексу України, такі заходи проводяться для осіб, які:

  • скоїли небезпечні дії в стані неосудності;
  • скоїли злочин у стані обмеженої неосудності;
  • скоїли злочин у стані осудності, але захворіли на психічний розлад до винесеного судом вироку або ж під час відбування покарання.

Враховуючи такі психічні відхилення, фізична особа не має права та можливості самостійно захищати свої інтереси під час судового розгляду. Відповідно до пункту 3 частини 1 статті 51 Кримінально процесуального кодексу, допомогу такій особі під час слідства повинен надавати виключно адвокат. Окрім того, суд не буде брати до уваги відмову підсудного, у якого встановлено наявність психічного розладу, щодо пропозиції послуг адвоката.

Наші адвокати, які беруться за таку справу, узгоджують власну позиції у справі з позицією законного представника та психічно хворого підсудного.

Виникли питання?Залишіть свій номер і ми вам обов'язково зателефонуємо
Наша команда
Дякую!Ми зв’яжемось з Вами найближчим часом!
Дізнайтеся, що потрібно для перерахунку вашої військової пенсії
Отримайте точний розрахунок на скільки збільшиться ваша військова пенсія:
Отримайте точний розрахунок на скільки збільшиться ваша військова пенсія: