Складання заяв, скарг у справі про адміністративне правопорушення

#

У ході провадження в справах про адміністративні правопорушення законодавець передбачає можливість для оскарження дій або рішень державних органів або посадових осіб. Адміністративна скарга є зверненням особи до державного органу для захисту своїх законних прав, свобод та інтересів. Адміністративний позов – це також форма скарги, але в цьому випадку йдеться про звернення до судової інстанції.

Юридична допомога від Аксіома+ при складанні скарг та заяв щодо адміністративних правопорушень забезпечує коректність таких документів, а також їхню відповідність чинному законодавству.

Юридична допомога в складанні скарг щодо адміністративних правопорушень

Звернення до адвоката забезпечить дотримання строків та порядку подання скарги до відповідної установи. При складенні скарги про адміністративне правопорушення юрист керується положеннями Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП), а також іншими нормативно-правовими актами.

У випадках, коли йдеться про заяву до державного органу, законодавець не встановлює чітку форму для такого документа. Наприклад, якщо ви вважаєте незаконною постанову про адміністративне правопорушення, яку виніс працівник поліції, то скаргу можна подати до вищого за підпорядкуванням органу Національної поліції. У такому випадку строки для подання скарги складають 10 днів. Термін рахують з дня винесення постанови співробітником поліції.

Скарга у справі про адміністративне правопорушення має відповідати деяким загальним правилам:

  • документ повинен бути адресований посадовій особі (начальнику управління поліції тощо);
  • текст такої скарги має містити чітко сформульовану вимогу про відновлення порушеного права. Якщо йдеться про оскарження незаконної постанови, зазначається вимога про її скасування;
  • обов’язково слід зазначити відомості про заявника: ПІБ, адресу та інші контактні дані;
  • документ має містити обґрунтування позиції: посилання на норми закону, посилання та опис доказів;
  • документ слід обов’язково підписати та вказати дату складання.

Якщо строк подання скарги пропущений, його можна відновити. У такому разі адвокат складає заяву, в якій обґрунтовує поважність причин пропуску строку. Заяву подають до того органу, який уповноважений розглядати спір.

Чому потрібно залучати адвоката у справах, пов’язаних зі складанням заяв про адміністративні правопорушення

Складання заяв у справі про адміністративне правопорушення досвідченим спеціалістом дає змогу не залишити без уваги тих деталей, які здаються незначними, на перший погляд. У разі ігнорування такі деталі надалі стають причиною марних втрат часу та перешкод в досягненні поставленої мети.

У таких справах адвокат, окрім розробки та подання скарги / заяви, надає рекомендації стосовно їх подання. У разі звернення зі скаргою до вищого за підпорядкуванням органу поліції документ готується у двох примірниках. Перший такий примірник направляється до територіального підрозділу Нацполіції, працівник якого виніс постанову про притягнення до адміністративної відповідальності, другий – до обласного управління, у підпорядкуванні якого перебуває зазначений підрозділ.

Наші фахівці надають юридичну допомогу у таких адміністративних питаннях – перерахунок пенсії військовослужбовцям, оскарження незаконних дій поліції, допомога у цивільних справах.

Виникли питання?Залишіть свій номер і ми вам обов'язково зателефонуємо
Наша команда
Дякую!Ми зв’яжемось з Вами найближчим часом!
Дізнайтеся, що потрібно для перерахунку вашої військової пенсії
Отримайте точний розрахунок на скільки збільшиться ваша військова пенсія:
Отримайте точний розрахунок на скільки збільшиться ваша військова пенсія: