Оскарження незаконних дій (бездіяльності) працівників поліції

#

Діяльність співробітників поліції регламентована ЗУ «Про Національну поліцію» та деякими іншими нормативно-правовими актами.

Іноді в процесі виконання своїх обов’язків поліцейські не дотримуються основних норм та правових принципів, які покладені на них. Наприклад, усупереч статті 18 ЗУ «Про Національну поліцію», поліцейські, звертаючись до особи або коли особа звертається до них, не називають своє прізвище, посаду, спеціальне звання, також не пред’являють своє службове посвідчення. Окрім того, при зупиненні транспортного засобу працівники поліції можуть не дотримуватись вимог статті 35 ЗУ «Про Національну поліцію». На поліцейського покладається обов’язок проінформувати водія про причину зупинення транспортного засобу.

Якщо ви не погоджуєтесь з неправомірними діями працівників поліції та не готові сплачувати безпідставні штрафи, ми рекомендуємо звертатись до фахівців нашого Адвокатського об’єднання. Наші кваліфіковані спеціалісти проаналізують вашу справу та нададуть професійну правову допомогу, максимально використовуючи правові підстави.

Допомога адвоката в оскарженні незаконних дій (бездіяльності) працівників поліції

У випадку оскарження незаконних дій працівників поліції вирішальним є вибір шляху оскарження – воно може бути адміністративним або судовим. Якщо йдеться про винесення постанови про адміністративне порушення, то її оскарження, відповідно до вимог статті 288 КУпАП, здійснюється через звернення:

  • до вищого за підпорядкуванням органу поліції;
  • до суду шляхом подання позовної заяви.

Можна оскаржувати дії, передбачені в статті 267 КУпАП, зокрема: тимчасове вилучення авто, відсторонення водія від керуванням транспортним засобом, вилучення водійського посвідчення, огляд для визначення стану алкогольного або наркотичного сп’яніння.

Окремо звертаємо вашу увагу на те, що недоцільно звертатися зі скаргами до вищого за підпорядкуванням органу, оскільки такий підхід навряд чи призведе до потрібного вам результату, а час буде згаяний.

Оскарження незаконних дій працівників поліції може також передбачати стягнення моральної шкоди, окрім того, якщо дії поліцейського суд визнає незаконним, до нього можуть бути застосовані певні види відповідальності. Статтею 19 ЗУ «Про Національну поліцію» передбачено, що співробітники поліції можуть нести кримінальну, адміністративну, цивільно-правову та дисциплінарну відповідальність. Збитки, нанесені особі незаконними діями або бездіяльністю, відшкодовуються державою.

Який порядок оскарження дій співробітників поліції відповідно до законодавства?

Законодавством встановлено, що строк оскарження постанов про притягнення до адміністративної відповідальності становить 10 днів. Датою початку відліку строку на оскарження є день винесення постанови. Отже, упродовж десяти днів вам необхідно підготувати й подати документи, якими ви будете обґрунтовувати незаконність дій поліцейських.

Юридична допомога в питання, пов’язаних з оскарженням незаконних дій працівників поліції, передбачає власне підготовку скарги. Законодавством не передбачена чітка форма скарги, що подається у вищий за підпорядкуванням орган поліції. Проте законодавством чітко визначена форма позовної заяви. Її оформлюють відповідно до вимог процесуального законодавства. Подається така позовна заява за місцем знаходження позивача або відповідача, у розглядуваному випадку – відділу поліції.

Допомога фахівців нашого Адвокатського об’єднання дасть вам змогу ефективно захистити свої права та не допустити свавілля з боку правоохоронних органів.

Виникли питання?Залишіть свій номер і ми вам обов'язково зателефонуємо
Наша команда
Дякую!Ми зв’яжемось з Вами найближчим часом!
Дізнайтеся, що потрібно для перерахунку вашої військової пенсії
Отримайте точний розрахунок на скільки збільшиться ваша військова пенсія:
Отримайте точний розрахунок на скільки збільшиться ваша військова пенсія: