Вирішення спорів стосовно межі, порушення норм добросусідства

#

З якими питаннями зазвичай має справу адвокат для вирішення спорів з сусідами?

На підставі норм закону №417-VIII «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку» від 10.06.2018 р., Правил користування приміщеннями житлових будинків та гуртожитків, затверджених постановою №572 Кабміну від 8 жовтня 1992 р., положень інших нормативно-правових актів, а також на базі власного практичного досвіду адвокатом буде запропонований прийнятний вихід із ситуації.

Перелік причин виникнення конфліктних ситуацій досить великий. Хочемо виділити найбільш поширені спори, а також намітити шляхи їхнього вирішення.

Порушення тиші та спокою

Згідно з положеннями ст.9 згаданих вище Правил, перевищувати допустимі межі рівня шуму забороняється у вихідні та святкові дні, а також будні дні з 22:00 до 8:00. При цьому в залежності від часу доби рівень шуму в жилих приміщеннях не повинен перевищувати 45-55 децибел. Це стосується вечірок з гучною музикою, ремонтно-оздоблювальних робіт в непризначений для цього час.

Якщо шум від сусідів стає проблемою, варіанти дій можуть бути наступними:

Звернення із заявою в ОСББ, ЖЕК.

Виклик поліції та складання протоколу про адмін. правопорушення (за порушення тиші та шкідливий вплив шуму в Кодексі законів про адміністративні правопорушення передбачається штраф).

Подання позову до суду (крайній захід, коли шум від сусідів не вдається припинити іншими способами, при цьому слід зібрати докази, показання свідків, дублікати протоколів поліції).

Затоплення квартири

Тут питання стосуються з обрахунком матеріального збитку, а потім його подальшим стягненням. Обов’язковими кроками вирішення цього спору є:

  • Заява в компанію, яка обслуговує будинок (приміром – в ОСББ).
  • Складання акта співробітниками цієї організації.
  • Проведення незалежної будівельно-технічної та товарознавчої експертизи для оцінки збитку.

Потім, за підтримки адвоката можна провести з сусідами переговори (позасудове вирішення спору). Якщо цим шляхом компенсацію отримати не вдається, тоді вже слід подавати позов до суду.

Незаконне перепланування

Останнім часом власники жилих приміщень у багатоквартирних будинках нерідко намагаються видозмінити свої помешкання: зносяться опорні конструкції, облаштовують індивідуальне опалення, обладнують в новому місці санвузол або кухню. Такі дії призводять до деформації стін та стель, накопичення конденсату та появи плісняви на стінах, порушень в роботі інженерних систем.

У таких ситуаціях точно потрібне вирішення спору з сусідами в судовому порядку. У позові формулюються вимоги про повернення стін, комунікацій в той стан, в якому вони були раніше.

Більшість житлових спорів з сусідами вдається врегулювати без суду. Часто саме завдяки участі адвоката розсвареним сторонам вдається знайти компроміс. За потреби, якщо йдеться про стягнення матеріальної шкоди, допомога юриста для врегулювання конфліктів з сусідами може передбачати складання та пред’явлення претензії. Зацікавленим особам можна розраховувати також на представництво адвокатом їхніх інтересів в суді.

Виникли питання?Залишіть свій номер і ми вам обов'язково зателефонуємо
Наша команда
Дякую!Ми зв’яжемось з Вами найближчим часом!
Дізнайтеся, що потрібно для перерахунку вашої військової пенсії
Отримайте точний розрахунок на скільки збільшиться ваша військова пенсія:
Отримайте точний розрахунок на скільки збільшиться ваша військова пенсія: