Встановлення та оспорювання батьківства в судовому порядку

#

В Україні все частіше зустрічаються судові спори щодо оскарження та визнання батьківства дитини. Зазвичай батьками дитини записують чоловіка та жінку, які перебувать у зареєстрованому шлюбі. Але трапляються випадки, коли виникає необхідність оспорити та встановити батьківство.

Якщо факт батьківства викликає сумніви, можна провести генетичну експертизу і вирішити це питання особисто. Але є й випадки, коли необхідно встановити батьківство в судовому порядку по вирішенню такого питання.

У випадку оспорювання батьківства до суду подається позов про виключення особи, батька чи матері, з актового запису про народження дитини.

Хто може оспорити батьківство?

  • особа, яка записана у свідоцтві про народження дитини ії батьком. Це може бути у випадку перебування у шлюбі з матір’ю дитини, або якщо дитина народилася до спливу десяти місяців після припинення шлюбу або визнання шлюбу недійсним. Так і у випадку не перебування у шлюбі з матір’ю дитини, якщо запис батьком дитини відбувся на підставі їх спільної заяви;
  • спадкоємці матері чи батька у випадках, якщо вони померли до народження дитини та залишили нотаріусу заяву про невизнання свого батьківства. Або померли після народження дитини, але за життя подали позов до суду про виключення свого імені з актового запису про народження. В такому випадку спадкоємці можуть підтримати в суді його позовну заяву враховуючи приписи про процесуальне правонаступництво в цивільних справах;
  • батько дитини, який після смерті жінки, взнав, що записаний батьком дитини;
  • мати дитини, якщо батьком дитини записаний її чоловік, а насправді ним є інший чоловік – біологічний батько, за умови, якщо справжній батько підтвердить це у своїй заяві про визнання себе батьком дитини.

Статею 129 Сімейного кодексу України передбачена можливість вирішення в судовому порядку спору про батьківство між чоловіком матері та чоловіком, який вважає себе батьком. В цьому випадку чоловік, який вважає себе батьком, має право пред’явити позов до чоловіка матері дитини про виключення запису про його батьківство та визнання свого батьківства.

В яких випадках оспорювання батьківства неможливе?

  • Оспорювання батьківства можливе тільки з моменту народження дитини й до досягнення нею повноліття;
  • Оспорювання батьківства може бути здійснене, якщо дитина є живою. Смерть дитини, батьком якої записана особа, позбавляє її права оспорювати своє батьківство;
  • Не має право оспорювати батьківство особа, яка записана батьком дитини, якщо в момент реєстрації вона знала, що є батьком дитини та у разі народження жінкою дитини, зачатої в результаті застосування допоміжних репродуктивних технологій, здійснених за письмовою згодою такої особи.

Предмет доказування.
Наслідки задоволення позову

Оспорювання батьківства відбувається шляхом подання позову до суду. Предметом доказування в таких справах є відсутність кровного споріднення між особою, записаною батьком, і дитиною.

Доказами можуть бути:

  • показання свідків;
  • письмові, речові та електронні докази;
  • результати судово-медичної, генетичної, біологічної експертиз;
  • у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо.

Суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з’ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

У разі доведення відсутності кровного споріднення між особою, яка записана батьком, та дитиною суд постановляє рішення про виключення відомостей про особу як батька дитини з актового запису про ії народження.

Після отримання рішення, яке набрало законної сили його необхідно буде пред’явити до виконання органам реєстрації актів цивільного стану.

Правові наслідки рішення суду:

  • Вносяться зміни до актового запису про народження дитини та видається нове свідоцтво про народження;
  • Має значення для прав та обов’язків, покладених законодавством на батьків, щодо виховання і утримання дітей;
  • Має вплив на права спадкування;
  • Інші юридично значні факти, які пов’язані з кровним спорідненням (об’єднання сім’ї в зв’язку з виїздом закордон; виїзд дитини закордон з одним із батьків не потребує згоди особи, яка виключена з актового запису народження дитини)
  • Можливо повернути безпідставно сплачені аліменти. Для цього потрібно подати до суду позов про відшкодування неправомірно отриманої вигоди у вигляді аліментів та скасування рішення на підставі якого перераховувалися аліменти.

Якщо вам потрібен адвокат в сімейних, або адміністративних спорах, адвокати Аксіома+ надають всебічну допомогу у цих питаннях. Окрім встановлення та оспорювання батьківства в судовому порядку, ми надаємо допомогу у питаннях: перерахунок пенсій МВС, ЗСУ, СБУ, ДСНС, складання заяв, скарг у справі про адміністративне правопорушення та оскарження незаконних дій працівників поліції.

Виникли питання?Залишіть свій номер і ми вам обов'язково зателефонуємо
Наша команда
Дякую!Ми зв’яжемось з Вами найближчим часом!
Дізнайтеся, що потрібно для перерахунку вашої військової пенсії
Отримайте точний розрахунок на скільки збільшиться ваша військова пенсія:
Отримайте точний розрахунок на скільки збільшиться ваша військова пенсія: