Стягнення аліментів

#

Якщо платник аліментів не працевлаштований офіційно, отримує оплату праці в натурі чи іноземній валюті, має непостійні заробітки, призначати сплату аліментів в частці від доходу / відсотку від заробітної плати неможливо або недоцільно. Найбільш прийнятний варіант натомість – це тверда грошова сума. Термін «тверда грошова сума» є умовним та позначає відповідну суму аліментів на утримання дитини, що чітко визначена за домовленістю між платником та одержувачем аліментів або за рішенням суду.

Теоретично батьки можуть добровільно домовитися про таку суму, як і про порядок виплат. Однак, як показує практика, здебільшого це питання вирішується через суд. Якщо ви хочете, щоб стягнення аліментів на утримання дитини у твердій грошовій сумі пройшло успішно, вам потрібен досвідчений адвокат.

Що необхідно зробити для того, щоб отримувати аліменти в твердій грошовій сумі?

Потенційному одержувачу слід звернутися до суду із заявою (згідно з положеннями ст.184 Сімейного кодексу України). Допомога адвоката у питанні стягнення аліментів на утримання дитини у твердій грошовій сумі передбачає коректну підготовку такої заяви.

Як змінилася схема нарахування аліментів у твердій сумі з 2018 року?

Мінімальний рівень аліментів до 2018 р. становив 30% від прожиткового мінімуму. Аліменти на дитину в твердій грошовій сумі на 2018 рік і сьогодні не можуть бути меншими, ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини.

Яка різниця між мінімальним гарантованим та мінімальним рекомендованим розміром аліментних виплат?

Мінімальний гарантований розмір таких виплат закріплений законодавством на рівні не менше 50% прожиткового мінімуму. Водночас законодавець рекомендує присуджувати аліменти в твердій грошовій сумі, орієнтуючись на рівень 100% прожиткового мінімуму для дитини.

Чим корисна юридична допомога зі складання позовної заяви на аліменти в твердій грошовій сумі?

Адвокат бере на себе відповідальність за коректність форми та змісту позовної заяви. Щоб розмір аліментів у твердій грошовій сумі був визначений з урахуванням усіх обставин, дуже важливо грамотно їх подати в документі. Наприклад, наявність у платника нерухомості та автомобілів, факт його відпочинку за кордоном не є прямим доказом високого доходу. Однак суд бере до уваги такі відомості.

Аліменти в розмірі прожиткового мінімуму цілком реально отримати з непрацевлаштованих суб’єктів та осіб, які працюють за кордоном. У загальному порядку розрахунок виплат ведеться виходячи з розміру середньої заробітної плати по регіону проживання / реєстрації. Важливий момент при цьому, чи перебуває платник на обліку в службі зайнятості.

Тверда сума аліментів з платників, які працюють за кордоном, з високою ймовірністю не буде мати справедливого співвідношення з реальним доходом, адже багато осіб працює неофіційно. Однак на регулярне отримання аліментних виплат у такій ситуації розраховувати цілком можна.

Виникли питання?Залишіть свій номер і ми вам обов'язково зателефонуємо
Наша команда
Дякую!Ми зв’яжемось з Вами найближчим часом!
Дізнайтеся, що потрібно для перерахунку вашої військової пенсії
Отримайте точний розрахунок на скільки збільшиться ваша військова пенсія:
Отримайте точний розрахунок на скільки збільшиться ваша військова пенсія: