Повернення 1% пенсійного збору при купівлі майна вперше

#

Останнім часом до АО «Аксіома+» звертаються громадяни, які вперше придбали  житло та під час купівлі сплатили збір на пенсійне страхування. Тому вказаний матеріал буде корисний тому, хто планує або вже придбав у власність житло вперше.

Придбання квартири чи житлового будинку здійснюється шляхом укладення нотаріально посвідченого договору купівлі-продажу. Під час укладання такого договору  до державного бюджету України сплачується збір на обов’язкове державне пенсійне страхування в розмірі 1% від вартості нерухомого майна. Лише за наявності платіжного документа про сплату збору нотаріус посвідчить договір купівлі-продажу.

Проте не всім відомо, що особи, які придбали житло вперше, звільняються від сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування.

Відсутність механізму перевірки інформації, чи справді особа купує житло вперше, призводить до того, що всі без винятку громадяни змушені сплачувати 1% пенсійного збору. Тобто покупця фактично ставлять в умови, за яких він вимушений сплачувати пенсійний збір навіть тоді, коли платити його не повинен.

Обов’язок сплачувати 1 % збору до Пенсійного фонду виник через колізію нормативно-правових актів України в цій галузі. Так, фактично законодавство України звільняє осіб, що купують житло вперше від сплати такого збору, а з іншого боку – нотаріус під час реєстрації права власності на житло без сплати збору таку процедуру просто не зможе здійснити, бо керується спеціальним Порядком.

Наразі відпрацьовано юридичний алгоритм повернення безпідставно сплаченого 1 % пенсійного збору в судовому порядку.

Наводимо короткий алгоритм наших дій:

  1. Підготовка необхідного пакету документів на підтвердження придбання житла вперше.
  2. Звернення до ПФУ із заявою про повернення помилково сплаченого збору на загальнообов’язкове пенсійне страхування.
  3. Отримання відмови ПФУ повертати кошти (як правило) та оскарження її в судовому порядку (практика цілком позитивна, суд стає на бік Позивача, адже судді спираються на позицію Верховного Суду, який постановив, що саме держава (Пенсійний фонд) зобов’язана довести, що Позивач придбав житло не вперше).
  4. Заява до Державної казначейської служби України.
  5. Отримання 1 % вартості житла на картковий рахунок.

Загальна тривалість процедури повернення 1 % пенсійного збору під час купівлі майна вперше може сягати від чотирьох місяців до півтора року. Однак якщо зважити на той факт, що така справа є невитратною з фінансової точки зору (розмір судового збору незначний і в разі отримання позитивного рішення по справі його можна компенсувати), то захистити свої права та повернути безпідставно сплачені кошти варто!

Виникли питання?Залишіть свій номер і ми вам обов'язково зателефонуємо
Наша команда
Дякую!Ми зв’яжемось з Вами найближчим часом!
Дізнайтеся, що потрібно для перерахунку вашої військової пенсії
Отримайте точний розрахунок на скільки збільшиться ваша військова пенсія:
Отримайте точний розрахунок на скільки збільшиться ваша військова пенсія: