Витребування майна з чужого незаконного володіння

#

Як захистити своє право власності через суд? Найпоширенішим механізмом буде подання позову про витребування майна з чужого незаконного володіння (віндикаційний позов). Правовий механізм під назвою «віндикація» передбачає виставлення через суд вимоги про відновлення можливості для власника володіти майном. У ст. 387 Цивільного кодексу України йдеться про право власника (титульного володільця) витребувати своє майно з чужого нелегального володіння.

Подача віндикаційного позову – справжній виклик для адвоката із захисту права власності, прийняти його здатен далеко не кожен адвокат такої спеціалізації. Здебільшого труднощі виникають у формулюванні позовних вимог, розмежуванні понять «реституція», «віндикаційний позов», «негаторний позов» тощо.

Якщо ж ви не адвокат і не юрист, то цілком можете собі дозволити не перейматися такими тонкощами, адже вирішенням вашої проблеми займуться фахівців АО «Аксіома+». Ми використаємо всі необхідні правові інструменти, щоб повернути вам весь спектр правомочностей стосовно вашої власності.

Як дізнатись чи вибрали хорошого адвоката з віндикаційних позовів?

Досвідчений адвокат не допустить помилок, які згодом могли б призвести до неможливості задоволення віндикаційного позову судом. Наприклад, одночасно не будуть пред’являтися вимоги про віндикацію та визнання недійсною угоди з застосуванням реституції. Такі позовні вимоги взаємовиключають одна одну (виконання однієї вимоги виключає можливість виконання іншої).

Хороший адвокат стежить за тим, щоб віндикаційний позов був поданий з дотриманням усіх законодавчих вимог, а саме:

  • майно, яке витребують, збереглося в натурі (тобто є в наявності, не знищене, не видозмінене);
  • на момент подачі позову відповідач є фактичним власником цього чужого майна (щоб він не передав це майно третім особам, у низці випадків доцільно використати процедуру забезпечення позову);
  • між позивачем та відповідачем відсутні договірні правовідносини (між ними лише відносини матеріально-правового характеру);
  • відсутність спору щодо належності позивачеві майна (майнових прав) як власності або титульного володіння;
  • майно повинне бути відокремленим від іншого аналогічного майна (індивідуально визначеним);
  • спірне майно раніше перебувало у володінні позивача;
  • майно перейшло до відповідача поза волею позивача.

Послуги адвоката, який спеціалізується на подачі віндикаційних позовів, передбачають оцінку дій набувача (поточного власника) майна на предмет добросовісності. Наприклад, про сумлінність свідчать кроки щодо ретельної перевірки документів та особистості продавця, звернення до державних реєстрів тощо.

Виникли питання?Залишіть свій номер і ми вам обов'язково зателефонуємо
Наша команда
Дякую!Ми зв’яжемось з Вами найближчим часом!
Дізнайтеся, що потрібно для перерахунку вашої військової пенсії
Отримайте точний розрахунок на скільки збільшиться ваша військова пенсія:
Отримайте точний розрахунок на скільки збільшиться ваша військова пенсія: