Стягнення страхового відшкодування за ОСЦПВ/КАСКО

#

Обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності здійснюється з метою забезпечення компенсації шкоди, заподіяної життю, здоров’ю та/або майну потерпілих внаслідок дорожньо-транспортної пригоди та захисту майнових інтересів страхувальників (ст. 3 ЗУ «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів»).

ОСАЦВ є обов’язковим видом страхування, і кожен водій повинен мати при собі чинний договір ОСАЦВ (п.п. «ґ» п. 2.1. Правил дорожнього руху).

Як відшкодувати збиток за ОСЦПВ без звернення до суду?
Щоб претендувати на отримання виплати за ОСЦПВ, слід виконати такі дії:

  1. Своєчасно повідомити страховика про аварію, подавши відповідну заяву на отримання відшкодування збитку.
  2. Переконатися в тому, що конкретна ситуація не входить до переліку випадків, коли збитки не відшкодовуються (ст.32 «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів»).

Допомога адвоката зі стягнення страхового відшкодування за ОСЦПВ може передбачати підготовку всіх документів, які використовуються при взаємодії зі страховиком. Йдеться як про власне заяву до страхової компанії, так і про вимогу до страховика.

Обсяг виплати за настання страхового випадку визначається за результатами проведеної експертизи авто. Але оскільки таку експертизу здійснює сама страхова компанія, результати не завжди є об’єктивними. Навіть більше – потерпіла сторона може отримати відмову страхової компанії у виплаті за ОСЦПВ.

Для позасудового стягнення за страховим полісом спеціалісти АО «Аксіома+» залежно від ситуації використовують такі варіанти дій:

  • надсилають вимогу до страхової компанії (наприклад, у разі затягування строків виплати, адже страховик повинен здійснити виплату не пізніш як через 90 днів з дня отримання заяви про страхове відшкодування);
  • оскаржують дії/ рішення страховика в Моторному (транспортному) страховому бюро України (МТСБУ);
  • подають скаргу до Національного банку України (НБУ здійснює нагляд (контроль) за додержанням страховими компаніями порушень законодавства України під час врегулювання страхового випадку).

Якщо досудове врегулювання спору не дасть змоги досягнути поставленої мети, адвокат починає готувати позов до суду.

Як відбувається відшкодування збитку при ДТП за ОСЦПВ в судовому порядку?

Стягуючи кошти за завдані збитки після аварії за ОСЦПВ, слід пам’ятати про такий важливий момент, як «ліміт відповідальності» страхової компанії. Розмір відшкодування не може перевищувати певних сум:

130 000 грн – коли збитки завдані майну,

260 000 грн – у разі нанесення шкоди здоров’ю потерпілого.

Виходячи з цього, позовна заява про стягнення страхового відшкодування за ОСЦПВ подається в межах цих сум. Якщо за результатами експертизи та іншими даними розмір виплати перевищує ці суми, залишок компенсації слід стягнути безпосередньо з винуватця ДТП.

Варто зазначити, що допомога адвоката зі складання позовної заяви щодо ОСЦПВ забезпечує прийняття до уваги суми так званої франшизи. Франшиза – це частина розміру шкоди, яку страховик не відшкодовує. Виплачує франшизу в розмірі до 2% від страхової суми сам винуватець ДТП. Важливий нюанс: не вираховується франшиза при компенсації шкоди життю / здоров’ю.

Що таке КАСКО?

КАСКО (від ісп. casco «шолом») є добровільним видом страхування наземного транспорту (крім залізничного), передбаченого ст. 6 Закону України «Про страхування». На відміну від ОСАГО, добровільне страхування наземного транспорту не є жорстко врегульованим, а передбачає більш лояльні вимоги до умов договору страхування. Особа, яка вирішила скористатися таким видом страхування, може самостійно підібрати собі комфортні його умови (повне страхування автомобіля на всю суму його вартості або часткове,) а також домовитися зі страховою про розмір та порядок страхових внесків тощо.

Також слід зазначити, що страховим випадком при КАСКО може бути не тільки ДТП, але й, наприклад, викрадення автомобіля, падіння дерева, пошкодження лакофарбового покриття або скла, фари іншою людиною.

При настанні страхового випадку відповідні виплати отримує саме застрахована особа незалежно від того, чи є вона винуватцем ДТП.

Які особливості процедури відшкодування збитку за КАСКО?

Допомога адвоката зі стягнення страхового відшкодування за КАСКО неодмінно передбачає ретельний аналіз договору страхування. Необхідно отримати відповіді на такі запитання:

  • Які ризики покриває страховка?
  • Йдеться про «повне КАСКО» чи про «часткове КАСКО»?
  • Яка виплата передбачена для такого страхового випадку?

Страховий поліс може покривати такі ризики, як зіткнення з іншим учасником дорожнього руху, незаконне заволодіння авто, наїзд на об’єкт, пошкодження або знищення авто й таке інше.

Необхідно враховувати, що виплата страхового відшкодування за КАСКО проводиться тільки тоді, коли правильно оформлений страховий випадок. Після аварії слід виконати певні кроки в чітко обмежені терміни:

  1. Повідомити страховика про подію протягом трьох днів з моменту її настання.
  2. Подати до страхової компанії заяву про відшкодування збитку авто.
  3. Дочекатися експерта від страхової компанії, який огляне транспортний засіб та оцінить обсяг збитку.

Страхова компанія розглядає питання виплати страховки на підставі договору страхування, заяви відповідної особи, документів стосовно ДТП (наприклад, довідки з поліції). Зазвичай термін здійснення виплати становить п’ятнадцять днів з моменту отримання документів.

Однак виплата за стандартним алгоритмом здійснюється не завжди. Нерідко бувають випадки, коли страховик неправомірно відмовляє у відшкодуванні збитку після ДТП, урізає розмір виплати або затягує її строки. Такі обставини ініціюють страхові спори, які нерідко доходять до суду.

Допомога юриста зі стягнення страхового відшкодування за КАСКО: судові розгляди

Юристи та адвокати АО «Аксіома+» цілком готові до представництва інтересів клієнта в судовій інстанції. Юридична консультація зі складання позовної заяви щодо КАСКО дає змогу позначити індивідуальні особливості ситуації, які повинні відображатися в документах та аргументації в ході судового процесу.

Варто зауважити, що страхові судові спори стосовно КАСКО врегульовують не тільки з урахуванням законодавчих норм. У значній кількості випадків вирішальне значення мають умови самого договору.

Позовна заява про стягнення страхового відшкодування за КАСКО складається з урахуванням чинних процесуальних норм та відповідно до вимог логіки й чіткості викладу. Свої особливості має й формулювання позовних вимог. Наприклад, за певних обставин позовна заява про відшкодування збитків після ДТП за КАСКО може містити вимогу виплати не тільки безпосередньо страховки, а й пені за прострочення, компенсації моральної шкоди.

Виникли питання?Залишіть свій номер і ми вам обов'язково зателефонуємо
Наша команда
Дякую!Ми зв’яжемось з Вами найближчим часом!
Дізнайтеся, що потрібно для перерахунку вашої військової пенсії
Отримайте точний розрахунок на скільки збільшиться ваша військова пенсія:
Отримайте точний розрахунок на скільки збільшиться ваша військова пенсія: